Wykład Sylwii Majcher o kuchni bezresztkowej
Data: | |
Miejsce: | Facebook i YouTube |
Godzina: | godz. 18.00 |
Organizator: | Biblioteka Miejska w Ustce |
Kategoria: | Edukacyjne |
Wstęp: | wolny |
"Do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie. Marnujemy co drugie jabłko i co trzecią wyłowioną z jeziora albo morza rybę. Tyle jedzenia wystarczyłoby do nakarmienia 3 miliardów ludzi. Europa marnuje 88 milionów ton żywności rocznie, a tym samym wyrzuca do śmietnika 143 biliony euro. Do 2050 roku na świecie będzie 9 miliardów ludzi. By ich wyżywić, produkcja jedzenia musi być zwiększona o 70 procent. Nie ma więc wyjścia, ograniczenie marnowania żywności to już nie fanaberia, tylko konieczność." - fragment ze wstępu do książki "Gotuję, nie marnuję" Sylwii Majcher.
Prowadząca: Sylwia Majcher - dziennikarka, współautorka nagradzanego bloga kulinarnego kuchniawformie.pl oraz zwyciężczyni ogólnopolskich Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy. Absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Autorka reportaży i wywiadów kulinarnych.
Spotkanie będzie prowadzone na naszym kanale na Facebooku i YouTubie.
Nagranie webinarium będzie również dostępne m. in. na naszym Facebooku.
Wydarzenie jest organizowane w ramach projektu "Biblioteka - Naturalnie!", dofinansowanego przez Fundację ORLEN (program "Moje miejsce na Ziemi") i Urząd Miasta Ustka.
Data dodania