W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij
Aktualności

Kuchnia na pełnej petardzie

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę
Niezwykłe wydarzenie miało miejsce w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Ustce w dniach 17 i 18 listopada - KUCHNIA NA PEŁNEJ PETARDZIE!  Pan Patryk Galewski, szef kuchni helskiej restauracji KUTTER, a jednocześnie bohater filmu JOHNNY był gościem ZSOiT.  
Swoją obecnością zaszczycili także  Starosta Słupski, pan Paweł Lisowski; pani Dorota Szcześniak-Abramczyk - Naczelnik Wydziału Spraw Społecznych, Oświaty Kultury i Sportu Miasta Ustka; pani Małgorzata Duda-Banach - członkini prezydium Rady Rodziców, dyrektorzy oraz nauczyciele usteckich szkół podstawowych wraz z uczniami, a także przedstawiciele radia i prasy. Spotkanie poprowadził ksiądz Jacek Herman, a pani dyrektor, Katarzyna Ozimek ciepłymi słowami powitała wszystkich zgromadzonych. Oczywiście, przed spotkaniem uczniowie obejrzeli film JOHNNY w usteckim kinie Delfin i wtedy narodził się pomysł zaproszenia pana Patryka.

W pierwszej części spotkania ksiądz Jacek rozmawiał z gościem, który odpowiedział na szereg pytań m.in. dotyczących pracy w hospicjum w Pucku i współpracy z księdzem Janem Kaczkowskim, realizacji filmu JOHNNY. Pan Patryk także opowiadał o swoim życiu i o tym, jaką przeszedł zmianę, ponieważ przez wiele lat prowadził życie przestępcze, a dzięki osobie księdza Jana i pracy w hospicjum udało mu się zakończyć ten etap  w swoim życiu. Teraz ma szczęśliwą rodzinę i jest szefem kuchni helskiej restauracji KUTTER.

W drugiej części spotkania - 'mini gotowanie z publicznością" - można było zobaczyć, jak ugotować jajko w koszulce (co nie jest wcale takie proste) i przyrządzić m.in. sos holenderski. Po spotkaniu można było zdobyć autograf, zakupić książkę i oczywiście zrobić sobie zdjęciem z panem Patrykiem.

To nie wszystko - po spotkaniu w auli, klasy technikum uczestniczyły w warsztatach kulinarnych poprowadzonych przez pana Patryka  - przyrządzili steki wołowe i tatara. Jedzenie było przepyszne, zabawa przednia. Pan Patryk nie tylko gotował, ale przede wszystkim w fascynujący sposób opowiadał o 'tworzeniu potraw' podając rożne ciekawostki ze świata kulinarnego.

Organizatorami imprezy byli ksiądz Jacek Herman, pani Monika Dymek, pani Dagmara Jendrzejczak i pani Jolanta Domańska.

Informacja: Monika Dymek, ZSOiT

 

Data dodania

Autor Eliza Mordal (Rzecznik)

Pozostałe aktualności więcej >

informujemy, że dostępny jest aktualny harmonogram przyjęć w przychodniach funkcjonujących na terenie miasta. Harmonogram zawiera informacje o dniach i godzinach przyjęć pacjentów oraz dostępności lekarzy. Zachęcamy do zapoznania się z harmonogramem.

więcej >

Podstawą segregacji odpadów jest segregacja „u źródła”, czyli oddzielenie surowców wtórnych od odpadów zmieszanych już w domu. Towary, które kupujemy w sklepach są wykonane z plastiku, szkła, papieru oraz innych tworzyw, które możemy ponownie wykorzystać

więcej >

W dniach 20 grudnia - 6 stycznia na Promenadzie Nadmorskiej odbędzie się Ustecki Jarmark Bożonarodzeniowy.

więcej >

Kalendarz wydarzeń więcej >