W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij
Aktualności

Ryba prosto z kutra!

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

Świeża ryba prosto z kutra? Czemu nie. W Ustce już niebawem powstanie targ rybny z prawdziwego zdarzenia. Dzięki mobilnej aplikacji zainteresowani kupnem dorsza nie z zamrażarki dowiedzą się o terminie powrotu kutra z morza i gatunkach ryb znajdujących się na pokładzie.

O powstaniu w kurorcie targu rybnego mówiło się już od dawna. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie w Ustce zarejestrowanych jest najwięcej jednostek rybackich. Tradycje rybołówstwa w naszym mieście są bardzo duże, dlatego postanowiliśmy wykorzystać ten fakt do celów turystyczno-promocyjnych.

W celu stworzenia nowego produktu turystycznego Miasto Ustka  przystąpiło do projektu „Fish markets - Small coastal fishery and its heritage as significant potential for tourism destination development” (Małe rybołówstwo przybrzeżne i jego dziedzictwo jako znaczący potencjał rozwoju turystycznego). Głównym założeniem projektu jest rozwój małych rynków rybnych oraz promocja dziedzictwa opartego na rybołówstwie przybrzeżnym.

Kupno świeżej ryby prosto z kutra będzie nie lada gratką dla turystów i z pewnością przyczyni się do ożywienia portu. Ryby będą sprzedawane z lad znajdujących się w porcie. W ramach projektu powstanie specjalna aplikacja mobilna na smartfony za pośrednictwem której klienci dowiedzą się o terminie powrotu kutrów z morza i asortymencie zakupu. Chcemy również opracować publikację „Ryby od morza do stołu - turystyczny przewodnik po portach i rynkach rybnych, obiektach gastronomicznych, muzeach rybołówstwa”, który będzie zawierał informacje m.in. o pracy i znaczeniu zawodu rybaka, rybach występujących i poławianych w Bałtyku, przykładowych przepisach kulinarnych,  atrakcjach turystycznych i imprezach nawiązujących do tematyki rybołówstwa. 

Projekt realizowany jest w ramach Programu Południowy Bałtyk 2014 – 2020. Partnerami są podmioty z Polski, Niemiec i Litwy. Liderem projektu jest Uniwersytet w Greifswaldzie (Niemcy). Całkowita wartość projektu dla Miasta Ustka to 829 020,00 zł, w tym kwota dofinansowania 85% wynosi 704 667,00 zł. Realizacja przewidziana  na lata 2016 – 2019.

Zapoznaj się ze szczegółowym harmonogramem działań w ramach projektu (kliknij w link)







Data dodania

Pozostałe aktualności więcej >
Szkolenie w Brukseli

Miasto Ustka jako Beneficjent 6 naboru w ramach Europejskiego Instrumentu Miejskiego (ang. European City Facility - EUCF) zostało zaproszone na szkolenie EUCF Intensive Days. 

W ramach projektu Water Saviours, programu Erasmus+ grupa uczniów i nauczycieli ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Ustce odwiedziła szkołę partnerską w Riihimaki w Finlandii.

więcej >

W okresie do 1 lipca do 31 sierpnia 2025 r. komunikacja publiczna w Ustce będzie funkcjonować wg wakacyjnego rozkładu i wakacyjnej oferty taryfowej. Szczegóły poniżej.

więcej >

Kalendarz wydarzeń więcej >