W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij
  • poniedziałek, 04 sierpnia 2025
Aktualności

Ryba prosto z kutra!

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

Świeża ryba prosto z kutra? Czemu nie. W Ustce już niebawem powstanie targ rybny z prawdziwego zdarzenia. Dzięki mobilnej aplikacji zainteresowani kupnem dorsza nie z zamrażarki dowiedzą się o terminie powrotu kutra z morza i gatunkach ryb znajdujących się na pokładzie.

O powstaniu w kurorcie targu rybnego mówiło się już od dawna. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie w Ustce zarejestrowanych jest najwięcej jednostek rybackich. Tradycje rybołówstwa w naszym mieście są bardzo duże, dlatego postanowiliśmy wykorzystać ten fakt do celów turystyczno-promocyjnych.

W celu stworzenia nowego produktu turystycznego Miasto Ustka  przystąpiło do projektu „Fish markets - Small coastal fishery and its heritage as significant potential for tourism destination development” (Małe rybołówstwo przybrzeżne i jego dziedzictwo jako znaczący potencjał rozwoju turystycznego). Głównym założeniem projektu jest rozwój małych rynków rybnych oraz promocja dziedzictwa opartego na rybołówstwie przybrzeżnym.

Kupno świeżej ryby prosto z kutra będzie nie lada gratką dla turystów i z pewnością przyczyni się do ożywienia portu. Ryby będą sprzedawane z lad znajdujących się w porcie. W ramach projektu powstanie specjalna aplikacja mobilna na smartfony za pośrednictwem której klienci dowiedzą się o terminie powrotu kutrów z morza i asortymencie zakupu. Chcemy również opracować publikację „Ryby od morza do stołu - turystyczny przewodnik po portach i rynkach rybnych, obiektach gastronomicznych, muzeach rybołówstwa”, który będzie zawierał informacje m.in. o pracy i znaczeniu zawodu rybaka, rybach występujących i poławianych w Bałtyku, przykładowych przepisach kulinarnych,  atrakcjach turystycznych i imprezach nawiązujących do tematyki rybołówstwa. 

Projekt realizowany jest w ramach Programu Południowy Bałtyk 2014 – 2020. Partnerami są podmioty z Polski, Niemiec i Litwy. Liderem projektu jest Uniwersytet w Greifswaldzie (Niemcy). Całkowita wartość projektu dla Miasta Ustka to 829 020,00 zł, w tym kwota dofinansowania 85% wynosi 704 667,00 zł. Realizacja przewidziana  na lata 2016 – 2019.

Zapoznaj się ze szczegółowym harmonogramem działań w ramach projektu (kliknij w link)







Data dodania

Pozostałe aktualności więcej >
Ustka powiększy się o część Przewłoki.

Rada Ministrów pozytywnie rozpatrzyła nasz wniosek o poszerzenie granic. Rozporządzenie przesądza o przyłączeniu do Miasta Ustka części Przewłoki o powierzchni ok. 276 ha, czyli mniej o 54% w stosunku do złożonego w marcu br. wniosku.

Serdecznie zapraszamy na kolejną II edycję - Grand Lubicz Festiwal Uzdrowiska! Tym razem przygotowaliśmy trzy dni pełne atrakcji. Już od jutra aż do niedzieli (1 – 3 sierpnia 2025).

więcej >

Od 1 sierpnia w Ustce będzie działać nowa przychodnia. Placówka znajduje się przy ul. Grunwaldzkiej 43

więcej >

Kalendarz wydarzeń więcej >