Biblioteka zaprasza!
A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkęW najbliższych dniach w usteckiej Bibliotece odbędą się dwa spotkania autorskie. Zapraszamy!
Już 18 października, w piątek, o godz. 17.00 gościem będzie Witold Szabłowski - reporter i scenarzysta. Jego książki wydawane są na czterech kontynentach. Zbiór reportaży o Turcji pt. "Zabójca z miasta moreli" (2010) uznano za jedną z najważniejszych książek opublikowanych w USA w 2013 roku. "Tańczące niedźwiedzie" zostały nazwane przez amerykańskich krytyków perłą, a Szabłowski mistrzem opowieści. Reportaż "Jak nakarmić dyktatora" (W.A.B. 2019) wydał największy światowy wydawca – Penguin Random House. Prawa do serialu na jego podstawie sprzedano do Hollywood. Książka została także uhonorowana prestiżową Nagrodą Gourmand World Cookbook Award dla najlepszych tytułów kulinarnych na świecie.
Na spotkaniu w Bibliotece Miejskiej w Ustce autor opowie m. in. o swojej pracy nad książką "Jak nakarmić dyktatora", o swoich podróżach po świecie, by znaleźć kucharzy Saddama Husajna, Fidela Castro oraz innych satrapów. Uczestnicy dowiedzą się co jadali oni w najważniejszych momentach swojej dyktatury, poznają historię zza kuchennych drzwi. Autor umożliwi poznanie potraw, które bulgotały w garnkach w momencie gdy ważyły się losy świata.
Spotkanie poprowadzi Przemysław Woś - dziennikarz Radia Gdańsk, autor książki „Sekrety Słupska i okolic”, moderator spotkań autorskich w instytucjach kultury powiatu słupskiego i festiwalach literackich.
23 października, w środę, o godz. 17.00 odwiedzi Bibliotekę Łukasz Modelski - historyk sztuki i kultury średniowiecza, z zawodu dziennikarz. Autor lubi jeść i pić, zdarza się, że czyni to zawodowo. Pisuje felietony do „Czasu Wina”, prowadzi literacko-kulinarną „Drogę przez mąkę” w radiowej
Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor książek: „ Dziewczyny wojenne” , „ Fotobiografie PRL”, „Piąty smak”, „Rozmowy przy jedzeniu”, „Mała historia kuchni. Dzieje się je”, „Kuchnia na plebanii”, „Droga przez mąkę czyli literatura dla kucharek”. „W kotle historii” w TVP Historia prowadzi unikalny program łączący pasję do gotowania z fascynującymi wątkami historycznymi. Łukasz Modelski zabiera widzów w podróż przez epoki, prezentując kulinarne tradycje z różnych okresów, od diety królewskiej po proste przepisy polowe.
Tematem spotkania w Bibliotece będzie „ Gotowanie w literaturze i historii”. Dowiemy się, co jada szatan u Bułhakowa, jak gotuje Julian Barnes, czym zachwycał się Charles Dickens, a co uwielbiał Ernest Hemingway.
Wstęp na wszystkie wydarzenia - bezpłatny.
Serdecznie zapraszamy!
INFORMACJA: Agnieszka Klimaszewska - Kargul, Dyrektor Biblioteki
.png)
Data dodania