Dożynki Rybne 2016 za nami
A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkęRozpoczęliśmy pochodem przez Bulwar Portowy prowadzonym przez Ustecką Orkiestrę Dętą, z udziałem słuchaczek Usteckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku w strojach z epoki i rybaków w strojach historycznych. Wraz z nami pod scenę zawędrowało wielu turystów.
Przez dwa dni Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej zapraszało na stoisko informacyjne promujące Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” finansowany przez UE z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego. Można było na nim pozyskać informacje o programie, ale rozdano także sporo gadżetów, szczególnie dzieciom.
Ogromną popularnością cieszyły się przygotowane przez Fundację INDYGO (Słupsk) zabawy i konkursy dla dzieci - wszystko w klimacie morskim. Organizowany przez fundację konkurs fotograficzny wygrała pani Aisha Tomczak (#ustkadozynkirybne2016). Natomiast w konkursie plastycznym powstało mnóstwo pięknych prac malarskich, na których przedstawiano Ustkę i morze.
W ciągu dnia odbyły się także pokazy kulinarne z udziałem Rafała Niewiarowskiego, uczestnika programu Top Chef, szefa kuchni w restauracji "Dym na wodzie". Widzowie pokazów mogli spróbować rybnych przysmaków.
Każdy dzień imprezy kończyły koncerty na scenie. 14 sierpnia wystąpiły Handszpaki oraz Grzegorz Hyży, gromadząc przed sceną kilkutysięczną publiczność. Nie mniej widzów miały koncerty w poniedziałek, 15 sierpnia, kiedy zagrały zespoły: Majestic oraz Strachy na Lachy.
W poniedziałek przed sceną Słowińska Grupa Rybacka prezentowała atrakcje Słowińskiego Szlaku Rybackiego. Zwycięzca, zorganizowanego przez stoisko konkursu, otrzymał kosz produktów ufundowany przez członków szlaku. Więcej o jego atrakcjach TUTAJ
Przez cały czas trwania imprezy odbywał się Jarmark Dożynkowy na Dolnej Promenadzie, na którym prezentowali się lokalni przetwórcy ryb oraz twórcy rękodzieła.
Data dodania